2 november-17
Martins födelsedag (1970)
Klockan är 22,11 och jag har nyss kommit hem från Familjen på Mellangatan.Nu ska jag bara skriva helt kort om Tysklandsresan den 9 oktober.

Raka spåret med buss söderut genom Danmark, över vattnet till Gedser och vidare i Martin Luthers fotspår.
I ottan blev jag hämtad av Gunvor. Mörkt och stjärnklart med morgonstjärnan som vägvisare. Ingen fara att vi skulle köra fel. Vi var de enda som var ute med undantag för tidningsbud och en och annan taxi.
Genom ett höstfärgat Tyskland förbi Berlin och vidare till Thyringens kullar och dalar. Riddarborgarna blev fler och floden Elbe slingrade jämte oss. I Wittenberg skulle vi övernatta med middag på hotellet, en kort promenad och orientering i närområdet för att nästa dag kika lite närmare på denna beryktade plats i Martin Luthers liv.
Det var pyntat till 500-årsjubiléet det märktes, träd planterade till minnet längs gatan, en del skänkta av olika organisationer med anknytning till reformationen.
Efter schnitsel med tillbehör tillsammans med nya bekantskaper somnade jag direkt under dubbla bolster. Det fanns ju två i dubbelrummet där jag ensam skulle sova.
Jag uppskattar verkligen att jag var så väl förberedd genom vår vinterkurs. Närmare korvstoppning än så här kan man knappast komma. Peter Strömmer, vår färdguide var suverän. Som vanligt kom jag en aning på efterkälken i Schosskirche, men vi var två så vi lyckades till slut komma ifatt.
Tuffast var nog besöket på Wartburg, den ståtliga borgen högt uppe under molnen där Luther satt som fånge.
Dagarna rann iväg och trots att det gått ett tag har jag inte fått allt på plats. En rejäl influensa tog över efter hemkomsten. Men det var en upplevelse att bearbeta ett bra tag. Mer finns att forska i, konsten till exempel. Den blev bara ett skrap på ytan, trots att Chranac bland andra var en viktig medarbetare till Luther. Hans verkstad missade vi. Så kan det gå. Berättar mer efterhand.